Joulun 12 + 12 kirjaa: #11 Kirjallinen avaruus

”Kirjoittamistarve liittyy tuon pisteen lähestymiseen, jossa sanoilla ei tee mitään ja josta kirpoaa harha, jonka mukaan ’kaiken’ voi tehdä ja ’kaiken’ voi sanoa, jos vain pysytään yhteydessä tuohon hetkeen ja samalla palataan mahdollisuuksien maailmaan. Tämä tarve on torjuttava ja pidettävä aisoissa. Muuten se kasvaa niin suureksi, ettei sen toteutumiselle enää ole paikkaa eikä tilaa. Kirjoittamisen voi aloittaa vain hetkittäin, silloin kun ovelasti, sattuvasti loikaten tai elämän harhauttamana onnistutaan pakenemaan viettiä, jonka teoksen myöhemmän kulun on loputtomasti herätettävä ja rauhoitettava, suojattava ja syrjäytettävä, hallittava ja koettava hallitsemattomana voimana: niin vaikea ja vaarallinen on tuo liike, että jokainen kirjailija ja taiteilija ihmettelee joka kerta sitä, että hän on onnistunut suorittamaan sen haaksirikkoutumatta.”

20151203_144200~2

Tämän päivä joulukalenteriteos on Kirjallinen avaruus (1955, suom. Susanna Lindberg). Oikeastaan voisin valita Maurice Blanchot’n filosofis-esseistisestä tuotannosta minkä tahansa nimekkeen, sillä teoksesta toiseen toistuu hänen ilmaisun hämäräpuolen hyväksyvä ”negatiivinen poetiikkansa”. Se kaikuu hänen 1940-luvun esseessään, joka käsittelee kirjallisuuden oikeutta kuolemaan. Se palaa taidepolitiikan taistelukentälle hänen ja Durasin vuoden 1968 kuohunnoissa muotoilemissa manifesteissa, joiden sisältö on punottu myös laajaan teokseen L’entretien infini (1969) .

Blanchot ei itsestään selvästi taivu kirjallisuudentutkimuksen metodiksi hämärän hyssyineen, mutta Blanchot’n lukeminen avaa uusia, uteliaampia ja avomielisempiä tapoja tarkastella taidetta jonain muunakin kuin mekaanisesti uloskoodattavana merkkijärjestelmänä tai aivopähkinänä. Blanchot’n taidefilosofia on ehkä viimeisiä rauhallisia lehtoja, joissa hyväksytään, että taiteen mysteeri on kuin leivän mehevöittävä ikiaikainen juuri, ei mikään laskelmoitu pikahiiva.

Ok, kuulostaa romanttiselta eikä ollenkaan tieteelliseltä. Vaan Blanchot’n kaltaisia nurinkurinkääntäjiä tarvitaan kyseenalaistamaan katteettoman positivistinen puhe. Negaatio ei ole vaihtoehdottomuutta vaan mahdollisuus toisin tekemiseen. Itseäni kiinnostaa enemmän mumina kuin pöhinä. Eduskunnassa on jo yksi Blanchot-tutkija (Outi Alanko-Kahiluoto, vihr.), saisi kernaasti olla enemmänkin, jos minulta kysytään, ihan puoluekantaan katsomatta. Utuisen kirjoittamisen tulkitsijat ovat usein hyviä käsittelemään suoranaista sumutustakin.

Eikö vieläkään mitään käytännön hyötyä mumina-Maurista? Siteeraamani kohta ja monet muut kohdat edustavat blanchotlaista kirjoituskäsitystä, joka tuumaa kirjallisuuden kumpuavan ”ei-mistään” jopa siihen pisteeseen, että paras kirja on se, joka jää kirjoittamatta. Mielitiettyni on omassa joulukalenterissaan käsitellyt synkkiä aiheita nihilismistä ja kauhusta eksistentialismiin ja todennut, että kumma kyllä synkkien kirjojen lukeminen voi tuoda jotain outoa toivoa. Samoin Blanchot’n sanat tuovat lohtua minulle, joka kärsin usein suoranaisesta kirjoituskammosta, vaikka hyvin tiedän kirjoittamisen olevan se harjoitettu ja harjaantunut kyky, jolla minun pitää elämässä luoviman. Tunnistan hyvin sen vaivihkaisen oveluuden, johon on turvauduttava, jos mielii huiputtaa itsensä kirjoittamaan. Siksikin perustin tämän blogin ja kun se ei itsessään toiminut, tämän joulukalenterirysäyksen.

Koska kaikessa pitää aina olla joku kiero koukku, on loppuun todettava, että Blanchot itse ilmeisesti huiputti itseään alituiseen, kuten myös hänen hyvä ystävänsä, ”valkoisesta kirjoituksesta” ja tyhjästä kohinasta kynäillyt Duras. Vaikka kumpikin liputtaa hiljaisuuden ja ilmaisun kahlitsevuudelta pakenemisen puolesta, kummankin kirjallinen tuotanto käsittää useita kymmeniä nimikkeitä. He eivät käytännössä tehneet mitään muuta kuin kirjoittaneet. Oma ineffablen ironiansa siinäkin – ei-mikyydessäkin voi epäonnistua!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s