Joulun 12 + 12 kirjaa: #19 Amphigorey

Tämänpäiväinen (tai, jälleen kerran, -myöhäisiltainen) kirja onkin kuvakirja, tai oikeastaan kokoelma kuvakirjoja:

20151219_093708~2

Olisipa hienoa jos voisin sanoa ihan itse löytäneeni Edward Goreyn kummallisen maailman, mutta tämä on toisen käden löydös. Vaan hyvä että on. Kuvakirjoja on hankalampi siteerata vain pätkittäin, mutta oma suosikkini kokoelmasta on The Doubtful Guest (jonka joku on onneksi lukenut  ja lisännyt YouTubeen). Perheen ovelle saapuu eräänä yönä kumma otus, jonka olemukseen kukaan ei pääse käsiksi. Siitä saadaan selville vain koko joukko seikkoja, jotka eivät tunnu liittyvän toisiinsa tai selittyvän mitenkään:

20151219_093812~2

Ja sinne olio jää, muiden riesaksi. Goreyn huumorin on vähintään yhtä mustaa kuin Harmsilla – paikoin jopa todella gore-y, kuten toisessa suosikissani, Gashlycrumb Tinies -aapisessa, jossa lapsoset kohtaavat loppunsa mitä mielikuvituksellisemmilla tavoilla. Jotkut kohtalot ovat makaabereita, mutta toiset taas kutkuttavia: ”N is for Neville who died of ennui”. Harmsin väkivaltainen huumori on mäjähtävää, amerikkalaista Goreyta taas on usein luultu britiksi hänen edvardiaanis-viktoriaanisen, vanhahtavan tyylinsä vuoksi. Tosiasiassa Amphigorey-kokoelman teokset ovat kuitenkin 1950- ja 1960-luvuilta.

Gorey saa läkähdyttävän paljon aikaan hienovaraisesti ja vähällä, kuvan ja sanan laittamattomassa liitossa. The Doubtful Guest herättää enemmän kysymyksiä kuin vastaa niihin. Mysteeri on alituiseen läsnä, ja rivien välit tihkuvat uskomattomia katastrofeja. Goreyn hahmoissa vain ei ole hitustakaan sitä kansanomaisuutta kuin Harmsin eukoissa ja juoppolalleissa. Murhenäytelmät ovat säädyllisiä (paitsi silloin kun niissä vihjataan paheista, joita useimmat eivät osaa edes kuvitella), niiden ylätyylisyys synnyttää vaikutelman kuin selailisimme jo jonkun itsetuhon ja yleisen degeneraation myötä sammuneen aatelissuvun synkkää perhealbumia.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s