Musidoran muikeat mulkoilut

Oneiron-gate jäi sen verran vielä pyörimään mieleen, että saatanpa kirjoittaa aiheen tiimoilta vielä toisenkin postauksen (ja laajentaa keskustelua tämän yhden teoksen ympäriltä muihin suuntiin) – mutta katsotaan, ehdinkö ja jaksanko.

Sillä välin haluan kiireesti taas suositella Orionin ohjelmistoa – ei, meillä ei ole blogiyhteistyötä, Eerikinkadun aarre vain on ollut minulle suurin syy muuttaa Helsinkiin. Nykyään tarjontaa täydentävät ilahduttavasti myös WHS Teatteri Union (vielä ehtii heti tänään tai nyt viikonloppuna tsekata huikean The Duke of Burgundyn) ja Kino Sheryl, joissa pitäisi itsekin käydä ahkerammin. Kino Engelkään ei taida ihan vielä olla remontissa, Korjaamo Kino taas avasi ovensa aivan vastikään, Rivieraa vielä odotellaan. On siinä cinéfiilillä säpisemistä!

Niin siis, se suositus. Louis Feuilladen satavuotiaan jännärisarjan Les Vampires pystyy kyllä katsomaan jyytuubista, mutta nyt se olisi nähtävillä kauniina 4K-restaurointina.

Sitä paitsi Orionissa on pianosäestys, mikä mukavasti eliminoi totaalimykkänäytösten yleisen ääniraidan, eri puolilta salia kantautuvan kuorsauksen. Täytyy erikseen mainita, että pysyin itse harvinaisen virkeänä eilen läpi yhteensä parituntisen satsin.

Ensimmäiset kolme osaa esitettiin eilen, mutta vielä pääsee hyvin kärryille. Jännäreiden näennäinen päähenkilö on tutkiva tsuurnalisti, joka jäljittää pahamaineisia, itseään vampyyreiksi kutsuvia rikollisia. Show’n varastaa kuitenkin täysin pitelemätön Irma Vep eli muikea Musidora, joka ilmaantui kuvioihin vasta kolmannessa osassa ja päässee varsinaiseen vauhtiin sarjan edetessä.

Lesvampires

En ihmettele, että surrealistit hurmaantuivat Musidorasta, joka itsekin harjoitti siekailematta kaikkia taiteita eikä sikäli jäänyt vain passiiviseksi muusaksi. Pidän myös kauniina elämänkaarena sitä, että elämänsä loppupuolen Musidora työskenteli ranskalaisen elokuvan hyväksi cinémateekissä Henri Langlois’n rinnalla. Ah.

Musidoran performanssi Irma Vepinä erottuu edukseen modernina, eloisana ja kerrassaan hurjana. Hän näyttää tutulta, mutta ehkä näen hänessä myöhempien aikojen hommageja, kuten Juliet Berton ja Dominique Labourierin ilmeilyt vastikään kuolleen Rivetten kummitustarinassa Celine et Julie vont en bateau (1974). Elokuvaanhan sisältyy suoranainen Feuillade-viittauskin, kun päähenkilöt sonnustautuvat kirjavarkaisiin samanlaisessa mustassa sukkapuvussa kuin Musidora. Oma lukunsa on Olivier Assayas’n härö Irma Vep (1996), jossa Jean-Pierre Léaud’n näyttelemä epävakaa ohjaaja yrittää tehdä remakea Feuilladen suurteoksesta, pääosassa Assayas’n silloinen vaimo Maggie Cheung. En ole ohjelmistosuunnittelija, mutta Assayas’n teos olisi sopinut aika passelisti – myös tasavuosia juhlivana – sarjan jatkoksi.

Musidora_in_Les_Vampires

Itsellekin tulee irrationaali halu hengailla tuollaisessa kostyymissä, vaikken kuutamokeikkaa heitäkään.

Les Vampires -sarjan jäljelläolevat esitykset löytyvät täältä. Innolla odotan myös huhtikuun Musidora-kinokonserttia, jossa esitetään kaksi hänen omaa ohjaustaan.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Musidoran muikeat mulkoilut

  1. Mielenkiintoinen blogi! Orion on ainoa syy, jonka takia voin kuvitella, että joku haluaisi asua Helsingissä. Asun itse tarpeeksi lähellä, että voin käydä joskus elokuvissa ja festareilla, sitten onkin kiva palata kotiin…

    Liked by 1 henkilö

    1. Muistan kun opiskelin Tampereella joskus kymmenisen vuotta sitten ja eräänä aamuna kävelin keskustan halki luennolle. Rautatieaseman kohdalla muistin, että Orionissa menisi yksi Truffaut’n elokuva, jota en vielä ollut nähnyt. Spontaanisti lintsasin luennolta ja hyppäsin Helsingin junaan. Tampereella elämänlaatua muutoin piti onneksi yllä ihana Niagara.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s