Questionnaire de Proust

Koska edellinen (meta-)postaus liikkui paikoin jotenkin synkähköissä sävyissä, oli tarkoitus keventää tunnelmaa eräällä kesäklassikolla. Mutta bussin netti toimi eilisiltana vain pätkittäin, en päässyt kunnolla käsiksi haluamaani aineistoon. Kaivoin siis draftinaftaliinista klassisen Proust-kyselmän:

Lempihyveesi? Lempeys.

Lempiominaisuutesi miehissä/naisissa? Täysin epämodernia erotella. Lempiominaisuuteni toisissa ihmisissä on älykkyys, myös tunne-. En tarkoita siis kärttyisiä älyköitä enkä välttämättä edes mitään kirjaviisautta.

Pääluonteenpiirteesi? Innostuu nopeasti, käynnistyy hieman hitaammin.

Mitä arvostat eniten ystävissäsi? Keskusteluseuraa.

cropped-cropped-sodis.jpg
Keskusteluseuraa Kitisen laiturilla kesällä 2015

Keskeinen vikasi? Kursailu kaikkine alalajeineen (mukaanlukien ajoittainen impostor-syndroomaan vajoaminen).

Lempitoimesi? Elokuvissa notkuminen.

Käsityksesi onnesta? Toukokuinen joie de vivre.

Käsityksesi kurjuudesta? Ehkei minulla ole kokemuspohjaista käsitystä siitä, mitä on totinen kurjuus. Nihkeydestä voisin kyllä kertoa yhtä ja toista.

Jos et olisi sinä, kuka olisit? Jostain syystä pohdin joskus, millainen olisin (ollut), jos olisin edellistä sukupolvea, opiskellut 90-luvulla. Tai jos olisin muuten itsenilainen, mutta syntynyt mies-oletetuksi. En ole päässyt mihinkään sellaiseen kiteytykseen, jonka voisin tässä jakaa, mutta huvittelen eri skenaarioilla yhtä kaikki. Mutta näiden synteesinä: ehkä olisin nelikymppinen humanistimies.

Missä haluaisit asua? 17-vuotiaana olisin vastannut: Futuro-talossa. Sittemmin olen havainnut muoviufojen haisevan bajamajalta. Juuri nyt: ihan vähän hiljaisemmassa kohtaa Helsingin kantakaupunkia.

Lempivärisi ja kukkasi? Mintunvihreä, mantelinkukka.

Lempiprosaistisi? Proust-kyselmän kunniaksi nimeän Proustin. Duras on tietenkin tärkein.

Lempirunoilijasi? Serge Gainsbourg, Boris Vian, Stadin Arska, Saarikosken Pena. Congrats, you have an all male panel.

Mieluisin fiktiivinen sankari/sankaritar? Ennalta-arvattavasti ammennan nyt ranskalaisesta elokuvasta saadakseni edes jonkin rajauksen: Truffaut’n Antoine Doinel, Durasin Anne-Marie Stretter. Mutta sankarien sijaan useimmin innostun sivuhenkilöistä. Kun menin kevättalvella työhaastatteluun, ajattelin ratikkamatkalla intensiivisesti voimaeläin-hengessä kellonvalajan poikaa Tarkovskin Andrei Rublevista.

Lempimaalarisi ja säveltäjäsi? Innostun aina museoissa Odilon Rédonin ja Balthusin töistä. Säveltäjässä tulee taas rajauskysymys vastaan. Säveltäjään on kai vastattava Michel Legrand.

Tosielämän sankarisi/sankarittaresi? Tähänkin vastaaminen tuntuu jotenkin pompöösiltä, mutta viime viikkoina olen ihaillut vanhan lukiotoverini Juho Pylvänäisen ryhdikästä toimintaa.

Ketä historiallista hahmoa inhoat eniten? Minusta on vaarallista itsepetosta tuudittautua siihen narratiiviin, että historian julmuudet olisivat aina ja vain ja ainoastaan pahojen, ”hullujen” yksilöiden tekosia. Mistä tiedämme, että vaikka joku olisi salamurhannut Hitlerin, olemassaoleva antisemitismi ja fasismi eivät olisi kanavoituneet jonkun toisen kautta?

Sankarisi/sankarittaresi maailmanhistoriassa? Olen aina sympannut Ranskan Henrik IV:ttä. Lähihistoriassa kunnioitan Angela Davisia.

Lempiruokasi ja -juomasi? Lempiruokaa mahdoton nimetä. Haaveilen aina täydellisen raikkaantulisesta banh mi -patongista. Juomista Pouilly-Fumé. Mainittakoon myös, että kesäsuosikkini on ollut nyt pari kesää Pimm’s.

Lempinimesi? En myönnä, että minulla olisi lempinimeä. Jotkut voivat olla tästä käytännössä eri mieltä.

Mitä vihaat eniten? En pysty nimeämään, mutta voisin luetella useita asioita, jotka ärsyttävät minua (arkiset asiat) tai aiheuttavat syvää huolestuneisuutta (yhteiskunnallisen mittakaavan ilmiöt).

Maailmanhistorian hahmot, joita vihaan eniten? Eikö tämä ole sama kysymys kuin vähän aiemmin?

Eniten ihailemani sotilaallinen tapahtuma? Hah! Proust muuten vastasi tähän ”oma asepalvelukseni”. Oma vastaukseni: Portugalin neilikkavallankumous 1974.

Eniten ihailemani reformi? Uskonpuhdistus? Muita hyviä: Suomen vuoden 1906 valtiopäiväjärjestys. Peruskoulu-uudistus 1972.

Synnynnäinen lahjakkuus, jonka haluaisin? Olen ihan tyytyväinen omiin synnynnäisiin lahjoihini, mutta ehkä niitä voisi täydentää paremmalla motorisella lahjakkuudella. Huimalla tanssitaidolla esimerkiksi. Kuvataiteellinen lahjakkuus olisi myös tarpeen.

Miten toivot kuolevasi? Eikö toiveitaan pidä varoa? No en ainakaan ihan pian.

Vallitseva mielentilasi? Tasapainoilua tyvenen ja levottomuuden välillä.

Mitä vikaa siedät eniten? Ai toisissa ihmisissä? Minulla on jokaiselle erikseen oma toleranssinsa. Itsessäni… jätänkin vastaamatta tähän.

Lempimottosi? Tänä kesänä olen vaalinut rakkaudella Scandinavian Music Groupin Balladi 1:n säkeitä ”Kesä on kaikilla / myös ylpeytensä menettäneillä”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s